Leven achter prikkeldraad

Het verhaal van een jongen in het vluchtelingenkamp
Door Bert Wiersema

Saw Po Poh is een twaalfjarige jongen, afkomstig uit het Birmese Tha Mu Hai. Hij is met zijn ouders en zijn broertje gevlucht naar een kamp op de grens van Birma en Thailand. Hij gaat in het kamp naar school, en zijn ouders vinden er een woning. Maar welke toekomst ligt hier voor hem? Hij mag het kamp wel verlaten, maar waar kan hij dan naar toe? Moet hij de rest van zijn leven vluchten achter prikkeldraad? Het leven van Saw Po Poh is vol vragen en onrust.
Sommige gezinnen vertrekken naar een Europees land, of zelfs naar Amerika. Dat zou Saw Po Poh ook wel willen, maar zijn vader is depressief en onderneemt geen actie om het gezin een nieuwe toekomst te bieden.

Terug naar huis is geen enkele optie – de Karen, het volk waar Saws familie deel vanuit maakt, worden onderdrukt in Birma. Saw Po Poh probeert zijn nare herinneringen weg te drukken, maar ’s nachts beleeft hij hun vlucht telkens opnieuw. Soms vindt hij troost in zijn gesprekken met Christina Deh, die in Amerika heeft gewoond, maar terug is gekeerd naar het kamp om de vluchtelingen te helpen…

Leven achter prikkeldraad is nu verkrijgbaar bij de boekhandels. Bij het boek verschijnt ook een lespakket voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Door spellen, opdrachten en quizen leren kinderen meer over de situatie van vluchtelingen in Thailand. Klik hier om meer te lezen over het lespakket.